Βόλτα στον Μουντάδο


Το σημερινό μας αφιέρωμα όπως είχαμε προϊδεάσει από το Facebook είναι στο χωριό του Μουντάδου. Είναι ένας οικισμός που απέχει περίπου 4 χλμ από την πόλη του νησιού και χρονολογείται εδώ και 1.000 χρόνια. Στο παρελθόν ήταν ένα χωριό ανεπτυγμένο  σε τέχνες και γράμματα, μάλιστα, ήταν από τους λίγους οικισμούς του νησιού που λειτουργούσε σχολαρχείο.

Μιλώντας γι΄αυτόν δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ιστορία τους σε σημαντικά πρόσωπα που καταγόταν από εκεί και έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Τήνου και γενικότερα της Ελλάδος.

Η οικογένεια Παξιμάδη, η ευπορότερη οικογένεια της Τήνου κατά την επανάσταση του 1821. Αυτοί όντας Φιλικοί, προσέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά στον Αγώνα. Σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο αγιογράφος Γεώργιος Κονταρίνης (1737-1758), ο χαράκτης και ξυλογλύπτης Ιωάννης Πλατής (1838-1928) και ο ζωγράφος Εμμανουήλ Λαμπάκης (1859-1909). Μουνταδιανός επίσης ήταν και ο βυζαντινολόγος Γεώργιος Λαμπάκης (1854-1914), χάρη του οποίου διασώθηκαν και συντηρήθηκαν, στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, πολλές βυζαντινές αρχαιότητες, όπως η Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, η Μονή Δαφνίου, η Μονή Αστερίου κ.α.

Ας αφήσουμε το ιστορικό κομμάτι και να σας μεταφέρουμε για λίγο στο χωριό. Αφήσαμε το μεταφορικό μας μέσο πριν την είσοδο του χωριού για να περπατήσουμε τον οικισμό από την αρχή μέχρι και το τέλος του. Ένα ενδιαφέρων στοιχείο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι πάρα πολλές καμάρες που έχει το χωριό, ικανές για να σε μπερδέψουν και να σε αποπροσανατολίσουν.

Σπίτια παλαιά, καινούργια, ανακαινισμένα, εκκλησίες (πάρα πολλές), αυλές ανθισμένες από λουλούδια της εποχής, πηγές και πάνω απ’ όλα η θέα, είναι κάποια από τα στοιχεία που συναντά κάποιος όταν πάει αυτή την εποχή στον όμορφο Μουντάδο. Σίγουρα αν τον επισκεφτείτε τέλη Δεκέμβρη θα είναι καταπράσινος και θα έχει άλλη ομορφιά πάνω στον πολύχρωμο καμβά της φύσης.

Περιπλανηθήκαμε στο χωριό και απολαύσαμε το κυκλαδίτικο στοιχείο που επικρατεί. Περάσαμε από το «Γκζι Καφέ» το καφενείο που βρίσκεται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Φυσικά ήταν κλειστό, λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες μετά τον Ιούλιο μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου, προσφέροντας στους επισκέπτες ελληνικό καφέ και Μουνταδιανό ρακάκι.

Η θέα από τον Μουντάδο σου κόβει την ανάσα κυριολεκτικά. Βλέποντας το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Αξίζει να γυρίσετε το χωριό και να ακολουθήσετε τα μονοπατάκια που υπάρχουν, εμείς το κάναμε και ανταμειφθήκαμε με το καλύτερο δώρο ... το τοπίο που απλώνεται.

Το χωριό διαθέτει Σύλλογο που είναι ιδιαίτερα δραστήριος με εκδηλώσεις, εκδρομές, συνελεύσεις, εκθέσεις καθώς και μια ομάδα νεολαίας του χωριού.

Ο Μουντάδος έχει και την δική του ιστοσελίδα www.mountados.gr  η οποία είναι πάντα ανοιχτή, για να παραθέσετε το δικό σας υλικό που αφορά το χωριό  και κυρίως να γράψετε τα σχόλια και τις απόψεις σας στο Βιβλίο Επισκεπτών ή να στείλετε άρθρα ή δημοσιεύσεις στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο info@mountados.gr.

CONVERSATION

5 σχόλια:

 1. Τα λόγια είναι περιτά, σας ευχαριστώ που με ταξιδέψατε στο χωριό μου.

  Μαρία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ πολύ για τον ωραίο περίπατο στις ομορφιές του Χωριού μου!!!!!

  ΜΟΥΝΤΑΔΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν είναι το χωριό μου, αλλά οι πολλές αναμνήσεις μου από αυτό. Φιλιά σε όλους και όλες.

  Χριστόφορος Αρβανίτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Κορυφή