Από το Σμαρδάκιτο ... στον Γκντα


Το επόμενο μας αφιέρωμα είναι στο Σμαρδάκιτο και στην περιοχή του "Γκντα" λίγο πιο πέρα από το χωριό. Εκεί βρεθήκαμε στα μέσα της εβδομάδος που μας πέρασε καθώς ήμασταν καλεσμένοι σε ένα οικογενειακό εξωκλήσι που έκανε πανηγυρική λειτουργία, ο λόγος για τον Άγιο Μιχαήλ. Ο καιρός μας έκανε το χατήρι, αν και έκανε λίγο κρύο η θερμοκρασία ήταν στους 15 βαθμούς και με ήλιο.

Ας ξεκινήσουμε όμως με την διαδρομή. Στην περιοχή αυτή πάμε όπως και για το Σμαρδάκιτο μόλις φτάσουμε στο τέλος του δρόμου, εκεί που είναι το πάρκινγκ του χωριού, πηγαίνουμε τον ανηφορικό που είναι μπροστά μας, να σας ενημερώσουμε πως είναι λίγο περίεργος (ο γνωστός χωματόδρομος). Το μικρό εξωκλήσι βρίσκεται στην τοποθεσία "Γκντά" ή "Γκουντά", στη μέση σχεδόν του βουνού "Σιρόχοι", πάνω από τη λαγκαδιά της Αγίας. Απ' το σημείο εκείνο διακρίνεται απέναντι η νοτιανατολική πλευρά του βουνού "Πατέλες", η Αετοφωλιά και η Κολυμπήθρα. Η εκκλησία είναι κτισμένη μέσα σ' ένα μικρό χωράφι. 


Αφού τελείωσε η Καθολική Λειτουργία, το κέρασμα έγινε στην αίθουσα της Ενορίας στο Σμαρδάκιτο. Οι ιδιοκτήτες είχαν κάνει μεζεδάκια που παρέα με καλούς φίλους και κατοίκους του χωριού, έστησαν ένα μικρό πανηγυράκι. Εμείς αφήσαμε για λίγο την διασκέδαση και κάναμε μια μικρή βόλτα στο χωριό.  Πρώτη μας στάση στο πηγάδι του χωριού όπου κοσμεί την περιοχή και ο ήχος του νερού σε ταξιδεύει όπου "ο νους θέλει να βρεθεί". Όμορφες βουκαμβίλιες και άλλα μεγάλα και μικρά, φυτά κοσμούν τις αυλές των σπιτιών που συνεχίζουν και διατηρούν το κυκλαδίτικο χαρακτηριστικό τους.

Στο τέρμα του χωριού, βρίσκουμε το σχολείο. Ο χρόνος έχει σταματήσει για τα καλά σ' εκείνο το μέρος. Μπορεί ο ήχος του κουδουνιού να μην χτυπάει πια, μπορεί τα παιδιά του χωριού να πηγαίνουν στα Λουτρά όπου βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο. Όλα αυτά όμως δεν είναι δικαιολογία για να είναι το κτίριο έρημο και σχεδόν ερειπωμένο... να χάσκουν τα παράθυρα και οι πόρτες του στο κενό. Να σημειώσουμε ότι το σχολείο ιδρύθηκε το 1951.

Επισκεφτείτε το χωριό και θα ταξιδέψετε και εσείς σε ένα όμορφο μέρος με φιλόξενους ανθρώπους, παραμυθένιες διαδρομές μέσα σε κατάλευκες καμάρες και χρωματιστά μπαλκονάκια που κοσμούν αυτόν τον όμορφο χωριό που λέγεται Σμαρδάκιτο.

* πληροφορίες: Μικρή Ιστορία του Σμαρδακίτου της Τήνου 
του π. Μάρκου Φώσκολου

CONVERSATION

4 σχόλια:

 1. Ομολογώ ότι δεν ήξερα το μέρος.

  Κώστας Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελπίζουμε να σας δώσαμε ένα ερέθισμα για την επόμενη επίσκεψη σας.

   Διαγραφή
 2. Μπράβο παιδιά, πολύ ωραίο. Καλή συνέχεια.
  Ευχαριστούμε που νοιώθουμε λίγο την πατρίδα μας από την μακρινή Σουηδία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Κορυφή