Ο Τριαντάρος και η πανοραμική του θέα


Συνέχεια λοιπόν στα αφιερώματα μας, αυτή τη φορά σειρά έχει ο Τριαντάρος, ένα χωριό που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο με πανοραμική θέμα το γαλάζιο του Αιγαίου. Σ’ αυτό το χωριό, όπως και στα υπόλοιπα του νησιού, παραμένει έντονα το παραδοσιακό στοιχείο. Κυκλαδίτικα σπίτια με τις παραδοσιακές καμάρες από κάτω, κατώγια, και πάνω απ’ όλα η ευγένεια των κατοίκων του χωριού.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το Ηρώο και η προτοµή του Αµβροσίου Πλειανθίδη, επισκόπου Μοσχονησίων-εθνοϊεροµάρτυρα, φιλοτεχνηµένη από το γλύπτη Ν. Παρασκευά, ενώ µέσα στο χωριό υπάρχει, επίσης, η προτοµή του ντόπιου Γρηγορίου Πλειανθού, Μητροπολίτη Χαλκίδας .Θα σας προτείναμε να επισκεφτείτε το χωριό κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, την ώρα που ο ήλιος κάνει τα δικά του παιχνίδια στην θάλασσα κι εσείς θα τα βλέπατε όλα αυτά πανοραμικά από μια ταράτσα ενός σπιτιού ή ακόμα και μέσα από τις  παραδοσιακές καμάρες του χωριού.

 Το χωριό έχει αναδείξει προσωπικότητες όπως ο Ιωάννης Καρδαµίτσης (σχολάρχης, δήµαρχος Τήνου και πρόεδρος του ΠΙΙΕΤ) και ο Σάββας Απέργης (εκπαιδευτικός, µελετητής-συγγραφέας ενώ έχει διατελέσει και δήµαρχος του νησιού).

Στις ενορίες των χωριών Τριαντάρου, Δυο Χωριών και Αρνάδου υπάγονται 126 ναοί, παρεκκλήσια και εξωκκλήσια!  Εδώ υπάρχουν ακόµα ένας παραδοσιακός φούρνος αλλά και ταβέρνες-καφενεία. Ο σύλλογος του χωριού διοργανώνει συχνά παραδοσιακά πανηγύρια, όπως χοιροσφάγια και αποκριάτικους χορούς.

Στοιχεία αντλήσαμε από το βιβλίο Tinos 360o

CONVERSATION

2 σχόλια:

  1. Με ταξιδέψατε πίσω στα παιδικά μου χρόνια.

    Μάρκος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάκρυσα, έχω να έρθω πάνω από 20 χρόνια στον Τριαντάρο όπου κατάγομαι.

    Κώστας. Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Κορυφή