Δυο Χωριά ... το μπαλκόνι της ΤήνουΜετά τον Τριαντάρο (θυμηθείτε το αφιέρωμα εδώ), σειρά έχουν τα Δύο Χωριά. Θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε πως είναι από τα χωριά της Τήνου που είναι όμοια μεταξύ τους. Πολλές καμάρες, σπίτια σε ίδιο κυκλαδικό στυλ και το σημαντικότερο η θέα, το μάτι σου “χορταίνει” όταν τα επισκεφτείς από την ομορφιά του πελάγους μέχρι και την όψη της Τήνου από ψηλά.

Αφήσαμε το αμάξι μας σε μια γωνιά του δρόμου και ξεκινήσαμε την περιήγηση μας. Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν μια πηγή ακριβώς κάτω από τον δρόμο όπου το νερό καλά συνέχιζε κι έτρεχε (σημείωση: Όλες οι πηγές του χωριού έτρεχαν νερό). Έπειτα ανηφορίσαμε για το χωριό. Αφού περάσαμε από την παραδοσιακή παιδική χαρά, συνεχίσαμε προς την πλατεία και από εκεί την ξενάγηση μας.


Τα παραδοσιακά σπίτια, αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά με τρεχούμενα νερά, η πλατεία με τα πλατάνια και τα λουλούδια, οι πηγές και οι βρύσες, τα δαιδαλώδη δρομάκια, τα γραφικά "στεγαστά" (στοές), οι καμάρες, οι πεζούλες και τα σκαλοπάτια συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.
Τα Δυό Χωριά οφείλουν το όνομά τους στο ότι αρχικώς συνίσταντο από δύο χωριστούς οικισμούς εκατέρωθεν του ρέματος, με δική του εκκλησία ο καθένας, οι οποίοι επεκτεινόμενοι με την πάροδο των ετών συνενώθηκαν. Ακόμα και σήμερα, οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα τοπωνύμια «Απάνω χωριό» και «Κάτω χωριό».

Γραπτή αναφορά του χωριού με το όνομα Δύο Χωριά, συναντούμε σε κείμενα του μεσαίωνα, δεν υπάρχουν όμως προγενέστερα στοιχεία που να μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε την χρονική περίοδο της πρωτοεμφάνισης του οικισμού.

Σε αυτό το σημείο τελειώνουμε την αναφορά – αφιέρωμα μας. Το επόμενο αφιέρωμα (όπου θα σας ενημερώσουμε για το πότε θα είναι) έχει σειρά ο Αρνάδος. Τώρα, δείτε το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί και από το επόμενο αφιέρωμα μας θα επανέλθουν και τα βίντεο (ένα τεχνικό πρόβλημα μας έχει αναγκάσει να μην μπορούμε να τα έχουμε στην διάθεση μας).

CONVERSATION

1 σχόλια:

  1. Αυτά είναι. Χειμώνα Καλοκαίρι εκεί ... Δύο χωριά για πάντα

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Κορυφή