Ο Τριπόταμος ... με την δαιδαλώδη μορφήΤο χωριό Τριπόταμος είναι χτισμένο ανάμεσα σε τρεις ποταμούς λαγκάδια για τους ντόπιους στους πρόποδες του Ξώμβουργου. Πρόκειται για τα αρχαιότερα χωριά του νησιού με καμάρες, σκάλες, στοές και πλακόστρωτα δρομάκια.

Στο χωριό του Τριποτάμου γιορτάζεται το έθιμο της Γεννήσεως (Κάβου) τα Χριστούγεννα με στοιχεία πρωτοχριστιανικά, μεσαιωνικά και αγιορείτικα. Το χωριό μοιάζει με κάστρο αποτελούμενο από σπίτια χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, τα οποία διατηρούν στο ακέραιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα.
Στο χωριό λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Τριπόταμου. 
Περπατώντας στο χωριό, θα συναντήσετε τον ενοριακό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου στις 21 Νοεμβρίου που γιορτάζει, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι και τα σπίτια του χωριού είναι "ανοιχτά" για τους επισκέπτες. Στον Τριπόταμο διατηρούσε σπίτι και έζησε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης. Αυτό όμως που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή στον Τριπόταμο, και σε «κερδίζει» ολοκληρωτικά αφού τον εξερευνήσεις, είναι τα εξής δύο εξέχοντα χαρακτηριστικά του: η δομή του και οι κάτοικοί του..
Ο Τριπόταμος έχει δαιδαλώδη δομή, με τα δρομάκια και τα στενά του να μπλέκονται το ένα με το άλλο κάτω από στοές και σκιερές αψίδες, ανάμεσα σε αυλές και πλατιά πεζούλια χωρίς να μεσολαβούν ενδιάμεσα κενά. Ταυτόχρονα όμως, το χωριό είναι και ένα ιδιότυπο κάστρο. Μπορεί να μην έχει τείχη και τάφρο, αν όμως κλείσουν οι εξωτερικές πύλες του, ο Τριπόταμος «σφραγίζει» και κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει από αυτόν.

Κάπως έτσι αυτό το δαιδαλώδες κάστρο κατάφερνε να προστατεύεται επί χρόνια από τις επιδρομές των πειρατών στο νησί. Μάλιστα, όπως μου είπε η Σοφία, λένε πως αν θες μπορείς να μετακινείσαι σε όλο τον Τριπόταμο απλά περνώντας από ταράτσα σε ταράτσα σπιτιού. Τόσο κοντά βρίσκονται τα σπίτια μεταξύ τους και τόσο πολύ εξαρτάται το ένα από το άλλο.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείτε στο χωριό η γιορτή κρασιού, όπου λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα τριήμερο με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με την τελευταία μέρα να είναι το αποκορύφωμα, κρασί και διασκέδαση σε κάθε γωνιά του χωριού με τη νύχτα να είναι μεγάλη.
CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Κορυφή