Μια «Καλλονή» στην ΤήνοΗ συνέχεια των αφιερωμάτων μας ανήκει στη "Καλλονή" ή Κελ(λ)ιά που ήταν παλαιότερα ως γνωστή. Πως προήλθε το όνομα; Μια εκδοχή την θέλει να έχει ονομαστεί έτσι από το μοναστήρι της Αγίας Υπακοής (Αγιά Πακλή), στην οποία υπήρχαν κελιά όπου ζούσαν μοναχοί. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως το όνομα προέρχεται από τα κελιά που είχαν χτίσει οι προύχοντες της περιοχής για την στέγαση των υπηκόων τους.

Η Καλλονή χωρίζεται σε τρεις περιοχές 1.Απάνω Καλλονή 2.Κουλπάρια 3.Καλοζάδος. Η "Απάνω Καλλονή εκτείνεται από το Ξυνάρι μέχρι το πάνω Τέρμα. Η Κουλπάρια πιάνει την ευρεία έκταση από το κάτω Τέρμα ως την περιοχή "ρέμα τση Κοπένας και από εκεί ως την περιοχή "Άι Γιώργηδες". Τέλος ο Καλοζάδος βρίσκεται ανατολικά του χωριού και ξεκινάει από τη νέα πλατεία ως το "Ηρώον.
Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Ζαχαρίας ενώ άλλες εκκλησίες είναι ο Άι Γιαννης στον Καλοζάδο, η Παναγιά της Λούρδης και η Αγιά Λεούσσα. Στην είσοδο του χωριού στον Καλοζάδο υπάρχει το "Ηρώον" στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των "Κελ(λ)ιανών που χάθηκαν στον πόλεμο. Απέναντι από το "Ηρώον" βρίσκετε το σχολείο που λειτουργεί σαν νηπιαγωγείο.

Όπως όλα τα χωριά της Τήνου έτσι και η Καλλονή έχει ένα μεγάλο πλήθος περιστεριώνων όπου οι περισσότεροι βρίσκονται στο ρέμα που διασχίζει το μονοπάτι που ενώνει το "Ηρώον" με τον Καρκάδο επίσης υπάρχουν πολλοί διάσπαρτοι στην έκταση της πρώην Κοινότητας Καλλονής-Κελλιών.

Στο εσωτερικό του χωριού δεν λείπουν οι μαρμάρινες είσοδοι σπιτιών, τα υπέρθυρα, οι τοίχοι με λιθοδομή, τα μπλε παράθυρα, οι καμάρες κ.τ.λ.Στην Απάνω Καλλονή (Ξυνάρι), στο νεκροταφείο, στο "Ηρώον", στο κάτω Τέρμα, στη νέα πλατεία και στην Κουλπάρια ο επισκέπτης θα συναντήσει μαρμάρινες κρήνες.

Η περιπλάνηση στη πρώην Κοινότητα Καλλονής-Κελλιών γίνετε με ένα σπουδαίο σύστημα μονοπατιών και έχει χαρακτήρα μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ενω το φυσικό κάλλος μαγεύει τους πάντες.

ΠΗΓΗ: www.wikipedia.gr


CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Κορυφή